Wycisrka wolnoobrotowa

Jeżeli chodzi o dostępne na rynku urządzenia do samodzielnego produkowania soków to wyróżniamy na rynku takie produkty jak wyciskarka wolnoobrotowa oraz sokowirówka. Każde z tych urządzeń ma swoje wady i zalety w związku z tym zanim zakupi się, któreś z tych rozwiązań należy dokładnie się zapoznać z różnicami jakie są pomiędzy nimi. Większość osób uważa, że wyciskarki robią lepszy jakościowo sok niż sokowirówki, jednak nie zawsze jest to prawda. Wszystko zależy od klasy sprzętu. Według naukowców najważniejszą oceną jakości soku jest ilość enzymów w nim zawartych, a nie witamin i minerałów. W większości przypadków w tym momencie wygrywa wyciskarka wolnoobrotowa dwuślimakowa.

Sokowirówka
W sokowirówce wykorzystywane są bardzo szybko obracające się ostrza, średnio od 6 do 12 tysięcy. Dzięki sile odśrodkowej przeciskane są przez sito z czego powstaje sok. Sok powstający w sokowirówkach jest napowietrzony, przez wysokie obroty urządzenia i ulega utlenieniu. W związku z tym niestety nie może być przechowywany zbyt długo i należy go wypić możliwie jak najszybciej. Urządzenia te doskonale sprawdzają się przy wykonywaniu soku z buraków, marchwi, jabłek czy też podobnych owoców i warzyw. Jeśli chodzi ogólnie o plusy to sok jest bardziej klarowny, czas przygotowania soku mniejszy oraz urządzenia te są tańsze. Niestety są one głośniejsze w pracy i sok jest trochę gorszej jakości.

Wyciskarki
Wyciskarka do soków wolnoobrotowa składa się w większości przypadków z jednego bądź też dwóch ślimaków, za pomocą których następuje wyciskanie soku. Owoce i warzywa są przeciskane stosunkowo powoli i dlatego też nie dochodzi do procesu utleniania soku, a do soku trafia większa ilość składników odżywczych. Wolnoobrotowa wyciskarka charakteryzuje się mniej więcej obrotami na poziomie 40 do 120 na minutę. Sok powstający z tego urządzenia jest gęstszy, dłużej zachowuje świeżość (nawet do 48h), urządzenia są łatwiejsze w czyszczeniu oraz pracują ciszej. Jednak dobre urządzenie tego rodzaju kosztuje więcej niż sokowirówka.